Roverscouts zijn alle jeugdleden van Scouting die tussen de 18 en 23 jaar oud zijn.
Roverscouts worden gezien als jeugdleden, omdat je als roverscout de laatste hand legt aan je jeugdperiode bij Scouting. De speltak sluit dan ook aan bij de ontwikkeling en ervaringen die je bij de explorers hebt doorgemaakt.
De Y-vormige stok heeft een centrale plek binnen de speltak roverscouts. Je ziet ‘m op het speltakteken en de uitdagingenbadge terugkomen.
De stok staat symbool voor de keuze die je als roverscout maakt aan het eind van de speltak: je gaat de vaardigheden die je binnen Scouting hebt opgedaan, inzetten in een functie binnen Scouting en geeft zo Scouting door aan de nieuwe generatie óf je stopt met Scouting, maar gebruikt je vaardigheden actief buiten Scouting.
Een groep roverscouts wordt een stam genoemd.
Programma
Je start bij de roverscouts met kennis maken met je stam en het roverscoutsprogramma.
Dat doe je onder andere door te bedenken wat jij uit je roverscoutsperiode wilt halen.
Je kiest uitdagingen van niveau die je de komende jaren wilt waarmaken.
De uitdagingen zijn gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
- Iets ‘typisch’ Scouting: je hebt hierbij keuze uit de activiteitengebieden Uitdagende Scoutingtechnieken, Sport & Spel en Buitenleven. Denk bijvoorbeeld aan samen een weekend overnachten in een zelfgebouwde boomhut drie meter boven de grond, zonder beneden te komen.
- Iets waarmee jij je steentje bijdraagt aan de wereld om je heen: je kunt hierbij kiezen uit (een combinatie van) de activiteitengebieden Veilig & Gezond, Samenleving en Internationaal. Doe bijvoorbeeld een aantal maanden vrijwilligerswerk voor een ontwikkelingsorganisatie.
- Iets persoonlijks wat goed bij jou past: hiervoor maak je een keuze uit de activiteitengebieden Expressie en Identiteit. Voorbeeld: overwin je hoogtevrees door binnen drie jaar een parachutesprong te maken boven de Wadden.